Влітку досить багато свят, які відзначають в Україні. Перший офіційний свято в червні - це Трійця, яку відзначаємо цього року 16 червня. У статті ми зупинимося більш детально на цьому святі і розповімо історію його появи.

 

Історія свята

 

Свято Трійці є одним з найважливіших православних церковних свят. В цей день на послідовників (апостолів) Христа зійшов Святий Дух, тому свято також присвячене цьому особливому моменту. Ісус Христос раніше пророкував, що так буде, і це символізує триєдність Бога Самого в особі: Отця, Сина і Святого Духа. Після цієї події апостоли отримали можливість спілкуватися на всіх мовах світу, щоб в різні країни нести Боже слово. Учні Христа навчилися передбачати майбутнє, зцілювати людей від різних хвороб. Апостоли вирушили подорожувати по всьому світу, щоб розповідати людям про життя Ісуса, а також про його страшної смерті за гріхи людства.

 

Перше офіційне встановлення свята у світі

 

У 381 році нашої ери в місті Константинополь був офіційно встановлений свято Трійця. На той момент було викладено вчення про Трійцю і скликаний для цього другий Вселенський собор. Тоді ж було встановлено догмат про едіносущія і рівність всіх Божих осіб. Наші предки - слов'яни - почали відзначати Трійцю тільки через 300 років, після того, як Володимир Великий охрестив Русь. Це було в кінці XIII - початку XIV століття.

 

 

Коли відзначають Трійцю в Україні?

 

Крім двох назв Трійці, про які ми писали вище, є ще й третє її назва - П'ятидесятниця. Ця назва досить символічно, оскільки Трійцю святкують на п'ятдесятий день після Великодня. Трійцю відзначають щороку в різний час, тому якоїсь конкретної дати у Світлого Воскресіння немає. В цьому році православні відзначали Великдень 28 квітня. Якщо додати до дати 50 днів, то і вийде, що 16 червня буде День Святої Трійці. У католиків в 2019 році Трійця відзначатиметься на тиждень пізніше, ніж у православних, а саме, 23 червня.

 

Старовинні традиції свята

 

 

Важливо прибрати своє житло і закінчити всі справи перед святом. Можна декорувати свій будинок гілками дуба, берези, липи або клена, а також пахучими травами - волошками, лепехою, мелісою, м'ятою. За традицією квіти і зелень символізують відродження живого на землі. Ранок на Трійцю у віруючих починається з храму. По закінченню церковної служби освячуються трави і букети, які готуються заздалегідь. Коли парафіяни повертаються додому, вони можуть за бажанням розкидати квіти по земельній ділянці, щоб урожай був хорошим. Частина освяченого букета ховають під дах будинку (для захисту від зла), частина - висушують для приготування лікарських відварів (наприклад, ромашку, чебрець, волошка, звіробій, м'яту). Трійця вважається також дівочим святом. Саме в цей день молоді дівчата ворожили на судженого і кидали сплетені вінки у воду русалкам, щоб вони їм послали гарних наречених.

 

Сучасне бачення свята

 

День Святої Трійці є вихідним в Україні. Люди йдуть в гості один до одного і накривають святкові столи. Якщо гості зовсім скоро повинні бути у вас, а часу на приготування страв залишилося зовсім небагато, рекомендуємо звернути увагу на прекрасні прилади, які допоможуть вам все оперативно зробити. Це ручна овочерізка-терка, яка за лічені хвилини допоможе приготувати основу для різноманітні салатів, овочевих / фруктових нарізок, і інших святкових страв. Кухонне начиння, в свою чергу, допоможе вам швидко приготувати закуски або основні страви, а допомога рідних при спільній готуванні зробить сам процес ще більш захоплюючим і приємним!