Свято Масляна прийшло до нас з давніх часів. Щорічно ми протягом 7 днів відзначаємо закінчення зими і початок весни. На цьому тижні прийнято влаштовувати гучні гуляння, веселитися, пекти млинці і ходити в гості. Більш детально про нього далі.

 

 

Якого числа масляна в цьому році

 

Святкування завжди відзначається в лютому або березні, але дати різняться залежно від того, на яке число випадає Пасха. Тому питання, коли масниця, виникає у багатьох. У 2020 році Масляний тиждень триває з 8 по 14 березня. Далі починається Великий піст, який триватиме до 1 травня.

 

Історія свята "Масляна"

 

Пекти млинці було прийнято ще в язичницькі часи на Весняне Рівнодення. Наші предки відзначали перемогу світла над темрявою, весни над зимою і готували хліб круглої форми як символ того, що сонце перемогло ніч. З приходом до Київської Русі християнства звичай зустрічати весну залишився, видозмінився і дійшов до наших днів. Перші згадки датуються ІV ст. н.е. в календарях, виявлених археологами при розкопках в Київській і Хмельницькій областях.

 

 

Масляна: традиції

У понеділок - початок Масляної, коли проводжали зиму і каталися з крижаної гірки. За старих часів вірили, що чим довше котяться санки з гірки, чим більше галасу і веселощів, тим багатшим буде урожай.

У вівторок - ігри та частування варениками, які символізують місяць, і млинцями, символом сонця.

Середовище - день тижня, в який стіл повинен ломитися від страв, а посиденьки традиційно тривають до ранку.

Святкування Масляної з четверга сягає апогею, гуляння тривають весь день: пісні, хороводи, ігри та, звичайно ж, смакоту.

Є два варіанти святкування п'ятниці: зять йде до тещі або теща приходить, а зять самостійно готує млинці. Є навіть приказка: "Спочатку тещу нагодуй, а потім млинці маслом масти".

 

 

У суботу - привітання з Масляною від невістки. Свекруха зі свекром, рідні приходять в гості, а невістка повинна здивувати багато накритим столом і приготувати подарунок для коханої другої мами. Це може бути який-небудь аксесуар для кухні або ж красивий хустку.

Масляна 2021 року - Прощена неділя. У цей день люди дотримуються ритуалу просити вибачення один у одного. Також з цим днем ​​пов'язана народна традиція палити опудало, яке виступає символом зими.

 

Народні прикмети:

  • Весь тиждень забороняється злитися, говорити нехороші слова. Сваритися - це дуже погана прикмета на весь рік. Треба встигнути помиритися з тим, з ким у сварці.
  • Вирушаючи в гості, треба одягати новий одяг, костюм або плаття.
  • Пити ж алкоголь заборонено, порушити заборону - означає хворіти.
  • Чим більше страв наготовлено - тим більший достаток очікує.
  • Частину, що залишилася їжу не викидають, а роздають бідним.

 

Як святкувати Масляну

Це найкращий час для сімейних посиденьок, тому запросіть в гості рідних або самі сходите до батьків. У ці дні бажано підтримувати доброзичливий настрій, говорити людям приємні добрі слова.

Обов'язково відвідайте народні гуляння, які проводяться в кожному населеному пункті. Вас чекають веселощі, ігри, розваги для дітей, виступи артистів і можливість виграти якийсь приз. Сходіть всією сім'єю з дитиною. Не зайвим буде розповідь про історію масниці і самому святкуванні, так малюк краще пізнає про народні традиції.

Масляна Київ чекає вас в парку Київська Русь, на ВДНГ, в парку Партизанської слави, на Співочому полі.

 

 

Що готують

Готують на масницю і м'ясні, і рибні страви, - все те, що під забороною під час посту. Але головними на столі в ці дні завжди були млинці та вареники.

 

Рецепти на Масляну мереживних млинців

 

Інгредієнти для тіста:

  • 200 г борошна.
  • 2,5 склянки вершків.
  • 350 г вершкового масла.
  • 8 яєць.
  • 1 склянка цукру

 

Приготування:

Поставити масло на парову баню, розтопити. Дати охолонути і з'єднати з жовтками і цукровим піском. Для зручного змішування інгредієнтів можна використовувати диспенсер для рідкого тесту. Маса повинна бути однорідною крему. Далі вершки змішати з борошном, поставити на парову баню і, помішуючи, довести до густоти сметани. Дати охолонути і з'єднати з яєчною масою.

Щоб млинці добре випікалися і переверталися, є безліч порад і секретів, а наш дуже простий - погружная електрична млинниця. Увімкніть її в мережу, дайте прогрітися і умочіть зовнішньою стороною в тісто. Млинці виходять пишні, рум'яні, що не пригоряють і добре знімаються.

 

 

Начинка може бути найрізноманітнішою: червона і чорна ікра, курка і м'ясо, червона риба, збиті вершки, сирна маса, ягідний мікс, згущене молоко. Тут вже справа смаку. Ви можете приготувати відразу кілька видів начинки. Так кожен член сім'ї зможе поласувати улюбленими млинцями.

Один з найвеселіших, добрих, смачних свят - Масляна, а млинці не дарма мають форму кола, адже вони - символ нерозривності сімейних поколінь і вічного добра. Обов'язково запросіть гостей або самі сходите до рідних, адже найкращий час для сімейної вечері знайти важко. Гарного, веселого і смачного свята!