День батька (Father's Day) - свято, в який вшановують своїх батьків в більшості країн світу третьої неділі червня. Прекрасна можливість розповісти батькові, як ви його любите і вдячні йому за світле дитинство!

 

Історія виникнення свята

 

Це чудове свято веде свою історію з 1910 року, коли Сонора Смарт зі штату Вашингтон подала пропозицію місцевої влади - присвячувати третю неділю червня своїм батькам. Сонора завжди з трепетом і почуттям вдячності згадувала свого тата, який зумів виховати шість дітей самі.

Так як Вільям Смарт був не тільки фермером, але і героєм Громадянської війни, влада схвалила пропозицію Сонори. У цей день влада Америки закликають підтримувати своїх тат, що виховують своїх дітей без дружини. Основний посил свята: підвищення соціального статусу батька в сучасному суспільстві, привернення уваги до сімейних цінностей. На час свята жителі Америки прикрашають свій гардероб трояндами. Троянди червоного кольору символізують, що тато живий, а якщо троянди білого кольору - що його вже немає в живих.

 

Які заходи проводять в День батька?

 

Найчастіше заходи до Дня батька - це семінари та конференції, на яких обговорюються основні моменти правильного і відповідального батьківства, а також проблеми, з якими стикаються всі батьки при вихованні своїх дітей.

 

 

Кожна країна відзначає День батька по-різному. Зараз ми познайомимо вас ближче з різними традиціями, які існують в цей день.

У Німеччині День батька потрапляє на свято Вознесіння Господнього, яке відзначають на 40-у добу після Пасхи, і весь час доводиться на четвер. Цей день на офіційному рівні визнано вихідним. Завдяки законному вихідного німецькі чоловіки мають можливість вирушити за місто великою компанією або ж провести час в пабі. Основні атрибути свята для жителів Німеччини - це прогулянки, посмажити м'ясо, порибалити з друзями, і, безумовно, традиційні зустрічі за келихом пива. Але останнім часом у німців початку простежуватися сімейна традиція: проводити час і організовувати барбекю ні з друзями, а з дружинами і дітьми.

 

 

Жителі Фінляндії це свято відзначають другої неділі листопада. Для них День батька - особливе свято. Фіни славляться тим, що в їх сімейній системі батько займає таку ж позицію, що і мама. Папа має право піти в декрет або взяти відпустку, щоб піклуватися про хвору дитину. І не просто має право, а це цілком в порядку речей, на відміну від інших країн, де є аналогічні норми трудового законодавства. В день свята на всіх будівлях піднімають державні прапори. За традицією в татів день жінка готує сніданок і подає його своєму чоловікові в ліжко разом з чашкою ароматної кави і шматочком смачного тортика.

 

 

Італійці День батька або День святого Джузеппе (він же - Йосип) відзначають 19 березня. Свято в Італії починається з демонстрації по містах з іконою цього святого. Святий Джузеппе вважається захисником бідних. Італійські сім'ї шанують його як найулюбленішого і могутнього святого. У день батька італійці традиційно вішають оливкову гілку на двері свого будинку - це значить, що господарі можуть пригостити обідом будь-якого, хто побажає ввійти в їхній будинок. Вечір жителі Італії часто проводять разом з батьками за вечерею в ресторані або вдома.

 

 

В Єгипті, Лівані, Сирії та деяких арабських країнах пап вшановують в день літнього сонцестояння. Головний мотив свята - закликати чоловіків звернути свою увагу на виховання дітей, так як за традицією на Сході цим займаються, в більшості своїй, жінки.

 

 

Ми приєднуємося до привітань, які прозвучать на адресу наших батьків! Бажаємо татам багатьох щасливих років життя і радувати нас якомога довше, щоб ми мали можливість звернутися за мудрою порадою, завжди піклуватися про них і підтримувати. Бережіть себе і своїх близьких!